اسکرایبوس یک برنامه ای است کاملا مجانی برای صفحه آرایی، مشابه ایندیزاین ادوبی یا کورک اکسپرس. من مدتها پیش کمی با آن کار کرده بودم اما امکانات آن محدود بود و زبان های راست به چپ مثل فارسی را هم پشتیبانی نمیکرد.
خبر جالب اینکه نسخهٔ جدید این Scribus یعنی 1.5.3 فارسی را بخوبی پشتیبانی میکند و نسخهٔ مک هم دارد. من دیروز با آن کمی کار کردم و بنظرم برنامهٔ بسیار خوب و کارآمدی است. اولش یک مقدار طول کشید که برنامه دستم بیاید اما بعد بهتر از حد انتظارم بود. اگر استایل برای فانت و پاراگراف درست کنید، کار با آن خیلی آسانتر میشود.
بهر حال هنوز کار کردن با آن به روانی مثلا ایندیزاین نیست، اما بنظر من کاملا برنامهٔ مقبولی شده است. مسلما باگ های زیادی هنوز در رابطه با زبان های راست به چپ در آن وجود دارد. اما در کل تحسین من را برانگیخت. قابلیت هایی در آن بود که انتظارش را نداشتم. مثل امکان اعمال فیلتر روی عکس ها، درست کردن پی دی اف راست به چپِ درست و خیلی چیزهای دیگر.
ممنون. من که خیلی ذوقزده شدم. فایلهای idml ایندیزاین رو هم باز میکند. البته کند است و این که شاید برای ساخت بمب اتم بشود از این برنامه استفاده کرد. چون دانلود برای ایران بسته است.
کاش میشد ما هم یک جوری به این پروژه کمک میکردیم.
منهم همینطور سعید. دارم سعی میکنم که قلقش دستم بیاید.
مثلا متوجه شدم که با Suitcase کار نمیکنه و در اداره، فانت های داخل فولدر Fonts در Home را هم ندید. ولی این مشکل با اضافی کردن آن پوشه در قسمت Preferences در بخش Fonts در تب: Additional Paths حل شد.
میشود رابط کاربری را هم فارسی انتخاب کرد که یک مقداری از منوها را فارسی میکنه، اما نتیجه برای من (از بابت مخلوط شدن جهت نوشته ها) جالب نبود و برگرداندمش به همان انگلیسی.
---
راستی اسم برنامه به فارسی را درست کردم تا بنیاد لقی از بابت تلفظش نگذاشه باشم.
ایلیا جان ممنون بابت معرفی برنامه «اسکریبوس» ﴿شرمنده بابت تلفظ شمال اروپا﴾
من اندکی با آن ور رفتم. مانند تمام نرم افزارهایی که بر اساس سیستم یونیکس هستند این برنامه نیز اندکی «زمخت» میباشد از لحاظ ظاهر ولی کاری که باید انجام دهد انجام میدهد. ظاهرا هم با متن راست به چپ مشکل اساسی ندارد گرچه کشیدگی در حالت تراز کامل عمل نمیکند بلکه white space در بین کلمات وارد میکند.
همچنین من احاطه متن دور تصویر را پیدا نکردم گرچه مطمئن هستم این امکان در جائی مستتر است.
احمد
ممنون از همه.
نه کار نمیکنه. اون منظورش اینه که دوصفحه اول کنار هم باشند. انجمنش هم خیلی فعال نیست. عدد شماره صفحه رو هم به فارسی نشون نمیده. البته من مک ندارم و روی ویندوز آزمایش کردم.
سعید جان،
شماره صفحہ را بہ فارسی روی مک میشود تعریف کرد. بہ عکس ضمیمہ و نیز فایل ضمیمہ توجہ شود.
من زیاد بہ آن ور نرفتم فقط یک template آماده را باز کردم و بجای متن لاتین متن فارسی وارد کردم. چنانکہ میبینی کلمہ page در کنار شماره صفحہ مشاهده میشود کہ من نتوانستم آنرا بہ صفحہ تغییر دهم یا کلا آنرا حذف نماییم.
دوستمان ایلیا مطمئنا از من واردتر است و میتواند مشکل را حل کند.
سلام ایلیا جان
من با ایندیزاین کار می کنم اسم این برنامه رو نشنیده بودم باهاش آشنایی نداشتم تازه این جا با این برنامه آشنا شدم دانلودش کنم ببینم چطوره باز اگه سوال داشتم مطرح می کنم
به نظر میرسه هنوز اسکریبوس از ضروریات صفحهآرایی خط عربی (و در نتیجه فارسی) پشتیبانی نمیکنه؛ مثلاً تورفتگی اول پاراگراف برای متون RTL هم به اشتباه در سمت چپ قرار میگیره و با این که عربها چندین پچ براش دادن ولی هیچکدوم از اونها هنوز وارد برنامهٔ اصلی نشده.
کسی تجربهای داشته یا اطلاعی داره که این برنامه قابل استفاده خواهد بود یا نه؟
ظاهراً در نسخه ۱٬۵٬۵ همچنان دوصفحهای راست به چپ را پشتیبانی نمیکند. دوستونی راست به چپ و خیلی چیزهای دیگر. حیف شد این برنامه پیشرفت نکرد. در بحث واژهپرداز و پشتیبانی از فارسی لیبرهآفیس خیلی خوب شده در مقایسه با این برنامه
لیبرهآفیس هم بهتر شده ولی به نظرم هنوز خیلی فاصله داره با چیزی که باید باشه. من خروجیای که با ورد میگرفتم نتونستم با لیبره بگیرم، خصوصاً برای کاربردهای نسبتاً رسمی مثل کتابهای غیرحرفهای تر. و البته این که رابط کاربریش خیلی شبیه نسخههای قدیمیتر آفیسه (مثل آفیس ۲۰۰۳) هم اذیت میکنه آدم رو.