دوستان به کمک شما نیاز دارم!
از عنوان انگلیسی این تاپیک خجلم ولی حتی از عنوان فارسی درست آن مطمئن نبودم!
قضیه از این قرار است که در یونیکد بندهخدایی سعی دارد که برای دو علامت نُت ویژهٔ نُت نویسی موسیقی ایرانی کُد بگیرد تا بتوان از نرمافزار LilyPond برای ثبت این علائم در نُت نویسی استفاده کرد و نیز از همان طریق قابلیت استفادهٔ درست از آنها را در فایلهای MIDI ممکن ساخت.
برای این کار او به گلیف آن علائم نیز برای درخواست کُد از یونیکد احتیاج دارد. من هم بدون اینکه کمترین اطلاعاتی داشته باشم به او قول دادم که گلیف و فونت آن را تهیه کنم و کُد گرفتنش با خودش.
حالا کسی در این جمع آیا میداند این علامات نُت گذاری فارسی koron و sori چه شکل و شمایلی دارند؟ عکسی، pdf یا آدرس سایت یا هر اطلاعی که به این کار بیاید مایهٔ قدردانی است.
ممنون ایلیا.
این از آن چیزی که در گفتگوی یونیکد عرضه شده بود خیلی واضحتر است. حالا اگر از دوستان کسی اهل موسیقی اصیل ایرانی است و اطلاعات بیشتری به من بدهد ممنون خواهم شد.
سلام بهنام جان
درباره شکل ظاهری که ایلیا زحمت کشیدند و پیدا کردند، فقط اون ؛سری؛ رو هم هرجا دیدم خطوط روی ون به صورت عمودی کشیده میشه اینجا مورب نشان داده شده یعنی یک < که روی اون دو تا خط عمود || وجود داره
کرن: صدای نوت را ربع پرده پایین می آورد.
سری: صدای نت را ربع پرده بالا میاورد. (من فقط با تار و سه تار آشنایی دارم و میدونم که فقط ما به صورت عادی ؛فا سری؛ داریم
من دقیق نمیدونم که چه اطلاعاتی نیاز داری، اگر چیزی هست بگو تا اگر بلد بودم جواب بدم
موفق باشی
ممنون پدرام. دستکم حالا میدانم فارسی آن را چگونه مینویسند!
چیزی که میخواهم بدانم شکل دقیق آن است. چیزی داری که از آن چندتا عکس برایم بفرستی؟ نمیخواهم در طرح آنها خوش سلیقگی های شخصی کاملاً شکل آن را از آن چیزی که باید باشد دور سازد!
من به یک دوست سنتیکار سابق (و بلوز/جز باز فعلی!) زنگ زدم قرار شد این استانداردیزاسیون علینقی خان وزیری رو بیاره خونه اسکن و مرتبسازی کنیم بفرستیم. علاوه بر سری و کرن دیز و بمل گویا علاماتی برای ریز زدن (در تار) و غیره هم هست. قربونش برم که هر ورش رو میگیری وله این فرهنگ هنر نزد ایرانیان است و بسمان!
سلام
بهنام جان آیا بجز این دو علامت که رضای عزیز زحمت اسکن و ارسالش رو میکشند، شما نیاز به علامت های دیگر برای تکنیک های دیگر نوازندگی هم دارید؟
چون تعداد اونها کم نیست و مهم تر از همه اینکه خیلی از این علامت ها رو هر استادی یک شکل نوشته و شکل استانداردی ندارند.
فکر میکنم شما فقط به همین علائم برای نمایش نت ها نیاز داشته باشید، درسته؟
ضرری ندارد که هرچه دستتان آمد برایم اسکن کنید و بفرستید. من از دنیا بیخبر خودم را به ماجرایی وارد کردهام که تمامی ندارد. ولی حالا که قرار است فانتی بسازم که کرن و سری داشته باشد، میتوانم علائم دیگر را هم اضافه کنم تا جماعت دستکم از وجود آنها خبر داشته باشند. اما به احتمال زیاد فعلاً همان کرن و سری است که در LillyPond در مرحلهٔ اول وارد خواهد شد و بقیه اگر بشوند، در مراحل بعدی است. زیرا کاری که من میکنم تنها دادن یک شکل به آنهاست. بقیهٔ امور آن از قبل رتق و فتق شده است. برای علائم دیگر، من موزیسین نیستم که به آنها توضیح دهم به چه درد میخورند و در چه مواردی و چگونه استفاده میشوند و الگوریتم نگارش آنها بر روی صفحهٔ موسیقی چگونه خواهد بود. تازه قلمسازی آن هم مکافات خواهد داشت.
من برای ساختن قلمی که کرن و سری داشته باشد، به قلمهایی که دیز و بمول دارند نگاه میکنم و هرچه الگوریتم برای آنها نوشته شده است برای کرن و سری هم مینویسم چون دقیقاً همان نقش را دارند. اما از کارکرد بقیهٔ علائم روحم هم خبر ندارد. حالا اگر کسی بخواهد وقت بگذارد و برای تک تک علائم مرا خرفهم کند من به اندازهٔ کافی آلوده شده ام و به اندازهٔ کافی کنجکاو شدهام که گوشهایم را باز کنم.
خودم هم زمانی چیزکی مینواختم این است که بیغ بیغ بیغ نیستم. فقط بیغ هستم!
با احترام به همه موزیسینهای عزیز ولی همهشان بدقول و غیرقابل اعتمادند. این دوستم آمد اما کتاب را یادش رفته بود بیاورد، قول داد تا فردایش همه را اسکن و توضیحنویسی کند و برایم بفرستد که هنوز خبری ازش نیست.
شاید هم چون به قول پدرام این علائم استاندارد نیستند، نمیخواهد خودش را بیخودی وارد معرکهٔ دعوا کند! بهش بگو که من بخصوص به عکس و شکل و شمایل آنها نیاز دارم که در جایی ثبت شوند. چگونگی استفاده از آنها را میگذارم به دوش آیندگان!... مثل قضیهٔ صفحهکلید!
عکسی که به پیوست میفرستم یک «کولاژ» از گلیفهایی است که درست کردهام. دیدم تنها راهی که درستی شکل و تناسب اندازهٔ آن را میتوان قضاوت کرد این است که چنین کولاژی درست کنم. اما هر کاری میکنید، سعی نکنید که این خط موسیقی را بنوازید!!!
علاوه بر شکل علائم، در مورد نامهایی که برای آنها به لاتین انتخاب کردهام هم نظرتان را بدهید.
koron = sori = zakhmeraast = zakhmechap = taksim = dosim = takriz = chapriz = kandan= tekiye = tekiyebemol = dorraab = dorraabebaaz = hengaam = bimezraab = trail = bam = kandriz = eshaare = shast
رضا جان, موزیک بازا یا موزیسین ها بدقول نیستن!!!
بهنام جان اینجا چیزهایی مثل چهارلاچنگ, نت سیاه, نت سفید, دیز, بمل, ممتد, بسته برگشت, گرد, یک چهارم, یک هشتم , یک شانزدهم و ... دارید حالا اینکه اینها چیست و کجا چگونه و ... کلی داستان دارد و غیره که اینجا جایش نیست و وقتی هنرجویم شدی تازه میریم سر خط !
Mac Studio
iPhone 12 Pro Max
Apple Watch
iPad Air
Apple TV
AirTag
Think Different
سامان جان شاید درست متوجه موضوع نشده ای. تک تک این علامات را من خودم ساختهام پس کمابیش میدانم که چه هستند. در مورد علامات ویژهٔ موسیقی اصیل ایرانی، میخواهم بدانم آیا اولاً شکل و درشتنمایی مناسبی طراحی کردهام و ثانیاً نامهای لاتینی که برایشان انتخاب کردهام مناسب است یا نه.